Vi kör logotyp

Oskar Thulin tog gick ut skolan 2017 och fick jobb direkt efter studenten. Han fick sitt jobb genom den praktikplats han hade under utbildningen. Oskar tog guldet i bilskadeteknik vid yrkes-SM 2018. Idag jobbar Oskar på Toveks bil i Lund.

Hur kommer det sig att du började arbeta som bilskadereparatör?

Jag höll på med speedway när jag skulle börja gymnasiet, så jag hade ett intresse för fordon innan jag skulle välja utbildning. Då kändes det naturligt för mig att välja fordon och transportprogrammet för mig. Jag fick testa på massa olika yrken när jag gick i skolan och först tänkte jag att jag skulle jobba som lackerare. Men till slut fastnade jag för bilskadereparatör, det var det som jag tyckte var roligast att hålla på med i skolan.

Vad är du bäst på?

Oj, det är en svår fråga… Det är ett sånt brett yrke så svårt att säga just en sak. Men jag tror att det jag är bäst på är att komma ihåg olika modeller och hur vi arbetade med dem sist. Det kan vara vissa modeller som är annorlunda och svårare. Men jag har lätt för att komma ihåg hur jag gjorde förra gången för att få ett bra resultat.

Vilka egenskaper är bra att ha som bilskadereparatör?

Det är bra att vara kreativ, eftersom alla skador är olika. Då behöver skadorna oftast olika lösningar. En bilskadereparatör behöver också vara envis, ifall det är en skada som är krånglig och tar lång tid att fixa. Då måste du kunna vara envis och se till att det blir klart, även om det är svårt ibland. Men att vara noggrann är också viktigt. Så att kunderna blir nöjda med slutresultatet. En annan anledning att det är viktigt att vara noggrann är att rätt skada blir lagad. Ibland har en bil flera skador, men vi ska bara laga en av dem. Då är det viktigt att läsa arbetsordern tydligt så att jag inte lagar fel skada.

Konstigaste skadan.

Det var nog när det kom in en Audi Q7, deras största SUV. Den hade fått en skada i ett parkeringshus, då tänker jag att det är repskador eller bucklor. Men föraren hade på något sätt lyckats böja hela bilen, så den hade samma form som en banan. Men det gick faktiskt att laga, vi fick lov att ta av alla olika delar och räta upp dem. Men tillslut var bilen hel och fin igen.

Hur är det att tävla i Yrkes-SM?

Jag älskar att tävla, så att få chansen att tävla i mitt yrke är jätteroligt! Det är mycket spänning, koncentration och nerver under tävlingarna och det gillar jag. Jag ser fram emot att åka vidare till VM nästa år som är i Ryssland, det kommer att bli en resa som jag kommer att komma ihåg resten av mitt liv!