Vi kör logotyp

Flygtekniker

Är du intresserad av teknik – både teoretiskt och praktiskt – och samtidigt gillar flygplan? Då är nog flygteknik något för dig. Flygtekniker jobbar bredvid flygmekanikerna, men har mer ansvar. Förutom vanligt underhåll och reparationer gör du felsökningar på flygplan som inte fungerar som de ska och inspektioner av flygplan som ska lyfta.

Som flygtekniker behöver du vara ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Inget får gå fel i luften så du måste vara väldigt noggrann och ha ett öga för detaljer. Självklart behöver du också ha ett teknikintresse. Eftersom flygbranschen är en högteknologisk bransch och en stor del av flygplanen består av just datorer, elektronik och IT.

För att bli flygtekniker behöver du läsa 2 år på yrkeshögskolan, och för att påbörja utbildningen krävs det en avslutat gymnasieutbildning. När du är klar med flygteknikerutbildningen gör du sedan praktik under två år och efter det kan du söka om certifikat hos Transportstyrelse. När du väl är certifierad flygtekniker så har du med ansvar på jobbet, och med mer ansvar kommer högre lön. Arbetet som flygtekniker utför är både tekniskt och praktiskt. Att få jobb är inte heller svårt eftersom det är stor brist på flygmekaniker och -tekniker, både nu och de kommande åren.

 

Läs intervjun med Caroline, flygtekniker

 

Piloterna har anmält ett fel, vad gör du?

 

Foto: Evelina Carborn