Vi kör logotyp

Lorentz Wävendahl Lindberg är 22 år gammal och jobbar som busschaufför. Han har jobbat som busschaufför i 3 år och trivs superbra med sitt jobb. Lorentz tycker att det bästa med att jobba som busschaufför är att det är mycket variation och då blir det aldrig tråkigt på jobbet.

Hur kommer det sig att du blev bussförare?
När jag var liten ville jag bli spårvagnsförare eftersom min pappa körde spårvagn. Men när jag skulle välja gymnasieutbildning så valde jag det som var närmast, vilket var bussförare.

Vad är det bästa med bussföraryrket?
Jag tycker att det bästa är arbetstiderna, att ha många olika tjänster och varierande arbetstider gör att arbetet är roligt och spännande varje dag!

Rekommenderar du bussföraryrket? Varför?
Att välja bussförarutbildningen är ett jättebra alternativ om man tyckte att grundskolan var långrandig och vill jobba innan man pluggar vidare. Bussföraryrket kommer alltid att finnas kvar.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
När man kommer till jobbet får man se vilken buss man ska ta med sig. Sedan går man igenom bussen, gör en säkerhetskontroll och loggar in i biljettmaskinen. Därefter kör man till en av ändhållplatserna och börjar linjen. Efter några timmar sker en avlösning, då tar en annan förare över bussen och man har sin rast. Efter rasten tar man över en annan buss, kör några timmar och tar med sig bussen tillbaka till depån.

Vilken är den bästa stunden på dagen, hur ser den ut? 
Den bästa stunden måste nog vara när man kör med en buss full med arbetspendlare mot soluppgången. Då känner man att man verkligen har ett viktigt arbete.

Vad har du för relation till dina passagerare?
Min relation till resenärerna är god, det är viktigt att ge ett bra första intryck så att kunderna fortsätter att resa kollektivt.

Vilka egenskaper tycker du att en bra bussförare bör ha?
En bra bussförare ska ha ett bra tålamod, vara lugn och kunna lösa konflikter och problem som kan uppstå. En bra bussförare ska också kunna planera sin körning, både för miljöns skull och för att ge kunderna en trevlig resa.

Vad gör dig till en bra bussförare?
Jag är alltid glad och trevlig, blir inte stressad. Jag har heller inte svårt att få bra kontakt med mina resenärer.