Vi kör logotyp

Om sjöfartsprogrammet

På Satsa på Sjöfart kan du läsa mer om gymnasieutbildningar, högskoleutbildningar, sjöfartsbranschen, alla olika yrken, fartygstyper och se intervjuer med studenter.
Läs mer här: http://www.satsapasjofart.se.

Att jobba till sjöss är både en livsstil och ett jobb. Du är ombord på fartyget under kortare eller längre perioder beroende på vilket fartyg du jobbar på – för att sen vara helt ledig lika länge. Du kan välja mellan att jobba med maskinerna och det tekniska underhållet eller att jobba på däck med förtöjning, lossning, lastning och underhållsarbete.

Beroende på vilken typ av fartyg du jobbar på ser din vardag annorlunda ut. Du kan både köra skärgårdsbåt och jobba på kryssningsfartyg som tar dig runt världen, bland mycket annat. Det behövs också ständigt ny personal, så det är inga problem att få jobb när du har pluggat klart. Här kan du läsa mer om sjöfartens olika yrken – och hur du tar dig dit.

Skolorna där du kan plugga sjöfartsprogrammet är Härnösand gymnasium, Kalmar praktiska gymnasium, Lindholmens tekniska gymnasium, Sjömansskolan i Stockholm, Törnströmska gymnasiet, Wisbygymnasiet och Öckerö seglande gymnasieskola.

Efter du har gått klart gymnasiet så kan du även studera vidare på högskolan, men det är inget krav att ha gått på sjöfartsgymnasium för att plugga vidare på högskolan. Men om du pluggar vidare får du chansen till ännu fler spännande och roliga jobb inom sjöfarten.

Se filmer om sjöfarten här!

Motorman

Beroende på vilken typ av fartyg du jobbar på kan dina arbetsuppgifter variera en hel del, men du spenderar största delen av din tid i maskinrummet. Det som de flesta har gemensamt är att sköta maskinerna och utföra underhålls- och rengöringsarbete.

Läs mer

Matros

Som matros jobbar du med många olika saker på fartyget. Det kan vara allt från att måla skrovet och till att hålla utkik vid bryggan och gå säkerhetsrundor med styrman. Du håller också på med underhåll och hjälper till vid förtöjning, lastning och lossning

Läs mer