Vi kör logotyp

Lastbilsförare

Som lastbilsförare är världen din arbetsplats och du är ständigt i rörelse. Samtidigt behöver du ha full koll på ditt fordon och du behöver tänka på saker som säkerhet och ta ansvar i trafiken. Du kan jobba inom många olika branscher som lastbilsförare, och de kan skilja sig en hel del. Som lastbilsförare kan du åka långa sträckor med mycket egentid eller kortare sträckor med många stopp, då får du träffa många människor varje dag.

Idag saknas det flera tusen lastbilsförare så att få jobb direkt efter utbildningen är inga problem. Här finns det alltså stora möjligheter att välja det som passar dig bäst – så länge du gillar att köra.

För att bli lastbilsförare väljer du inriktningen transport på fordons- och transportprogrammet eller söker utbildning genom yrkesvux.

Läs mer om jobbet

 

Renhållningsarbetare

Att arbeta som renhållningsarbetare är ett väldigt varierat yrke. Du kan arbeta med flera olika arbetsuppgifter, vissa arbetar vid terminaler och tar emot material som ska sorteras. Medan andra åker runt och hämtar in avfall från olika platser. Det kan vara från privata hushåll, företag eller restauranger med mera. Arbetstider kan också variera beroende på vilka arbetsuppgifter som du har, det kan vara tidigt på morgonen eller sena kvällar med skiftarbete.

Som person är det viktigt att vara noggrann där du arbetar som renhållningsarbetare, rätt material måste hamna på rätt ställe. Du måste även vara uthållig och ha bra kondition, eftersom det kan förekomma tunga lyft. Som renhållningsarbetare hjälper du till att bidra till ett hållbart samhälle genom att återvinna det för framtida användning.

För att börja jobba som renhållningsarbetare spelar inte valet utbildning någon större roll, du kan få ofta få upplärning hos arbetsgivaren. Men för att få köra de större lastbilarna så behövs det C-körkort och det kan du få via gymnasie- eller yrkesvux utbildningar.

Läs mer om jobbet

 

Har du inte sett Versus?

Se först avsnittet här