Vi kör logotyp

Q&A | Fem snabba frågor om fordon och transporter

Testa dina kunskaper om yrken inom fordons-och transportbranschen tillsammans med Oscar Zia och Lisa Jonasson. I vilket yrke är datorn den nya skiftnyckeln och vad heter egentligen de där stora maskinerna med skopa och larver?

Fler klipp

#1 Motorman på Tallink Silja – häng med Richard!

Vi följer med Richard Birgander en heldag i arbetet som motorman på Tallink Silja. Här får vi se hur hans arbetsdag ser ut, genom en GoPro!

Vi kör! #1 | Oscar och Lisa testar yrket lastbilsmekaniker

I första avsnittet provar Oscar & Lisa på att vara lastbilsmekaniker hos Tobias på STS Kungsängen. Vad gör man egentligen om dagarna? Var sitter ens motorn? Och hur mycket kommer Lisa utklassa Oscar i dagens tävling?

Mathias Röstberg, guldmedaljör i Yrkes-SM

Mathias Röstberg fick jobb direkt och tog Yrkes-SM guld genom sin gymnasieutbildning, hur grymt låter inte det?

Vi kör! #2 | Oscar och Lisa testar yrket maskinmekaniker

I andra avsnittet provar Oscar & Lisa på att vara maskinmekaniker hos Freddy. Heter det verkligen grävmaskin? Hur ser en dag ut på fältet? Och kommer Oscar äntligen få sin revansch? Antagligen inte.

Vi kör! #3 | Oscar och Lisa testar yrket billackerare

I tredje avsnittet provar Oscar & Lisa på att vara billackerare hos Frida på Olofsson Bil i Haninge. Hur svårt kan det egentligen vara att matcha en färg? Visst görs allt av maskiner? Och kommer Oscar äntligen kunna utklassa Lisa nu när det inte har med mekning att göra?

Vi kör! #4 | Oscar och Lisa testar yrket personbilsmekaniker

I sista avsnittet provar Oscar & Lisa på att vara personbilsmekaniker hos Jonathan på Bilia i Nacka. Hur går det till i en verkstad? Hur lång tid tar det att byta bakbromsar med hjälp av en dator? Och kan Oscar fuska fram en seger?