Vanliga frågor och svar
Blir jag högskolebehörig?
Ja, man kan välja att få grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Ofta går det också att lägga till ännu fler ämnen – vill du till exempel läsa till sjöingenjör eller sjökapten behöver du lägga till extra matematik och fysik, beroende på vilken högskola du väljer.
Måste jag ha några förkunskaper för att komma in?
Du behöver ha godkänt i ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i ytterligare fem valfria ämnen, alltså totalt åtta godkända ämnen från grundskolan. Det gäller för alla yrkesprogram.
Är det svårt att komma in?
Antagningspoängen för de olika linjerna skiljer sig mellan olika städer och skolor, så det lättaste är att du går in och tittar på just den skola du är intresserad av. Det kan du till exempel göra på utbildningsinfo.se eller valjaskola.se.
Hur söker jag?
Prata med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker så hjälper de dig. Du kan också söka via gymnasieportaler som till exempel utbildningsinfo.se eller valjaskola.se.
Hur mycket praktik och teori är det på yrkesprogrammen?
Man har minst 15 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL), ute på en eller flera arbetsplatser. Förutom praktiken har man också många praktiska moment under utbildningen och vanliga ämnen som samhällskunskap och matte.
Är det svårt att få jobb efter studenten?
Nej! Det finns gott om jobb eftersom det är stor efterfrågan på personal inom transportyrkena – både till sjöss, på vägarna och i verkstäderna. Dessutom kommer många snart att gå i pension och branschen fortsätter att växa så det kommer bara att skapas fler och fler jobb framöver.
Kan jag göra karriär?
Absolut! Eftersom transportbranschen ligger långt fram i samhällets teknikutveckling kan du både utvecklas inom ditt yrke och vidareutbilda dig om du skulle vilja det. Du kan också starta eget företag till exempel. Det finns helt enkelt massor av möjligheter!
Vad är yrkestävlingar?
På Yrkes- SM tävlar varje år 300 personer i ungefär 50 olika yrken med tiotusentals besökare. Du kan tävla om du har gått fordons- och transportprogrammet eller flygtekniksprogrammet och är max 21 år gammal. Vinner du SM får du, förutom SM-medalj, också chansen att representera Sverige i Yrkes-EM eller Yrkes-VM.
I Yrkes-EM, EuroSkills, tävlar man i cirka 35 olika yrken mot deltagare från 25 olika länder. Inom motorbranschen kan man tävla inom personbilsteknik, lastbilsteknik och maskinteknik.
I Yrkes-VM, WorldSkills, tävlar man i cirka 50 olika yrken mot deltagare från 70 olika länder. Inom motorbranschen kan man tävla inom personbilsteknik, bilskadeteknik och fordonslackering. Du kan även tävla inom flygteknik.
Vad är Framtidståget?
Framtidståget är ett lektionskoncept där fordons- och transportprogrammet kommer till grundskolan för att prata om sina olika yrkesinriktningar. Under en timme får eleverna veta mer om vilka program som finns och vad de går ut på. Unga inspiratörer från branschen åker också runt i Sverige och berättar för högstadieelever om hur de tänkte när de sökte sig till fordons- och transportprogrammet och hur deras gymnasietid var.
Vad är Motorbranschcollege?
Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig till särskilt utvalda gymnasieskolor som har yrkesprogram inom fordonsbranschen. Tanken är att höja kvaliteten på utbildningarna genom att stärka banden mellan skolor och företag. Väljer du en certifierad gymnasieskola är alltså den utbildningen kvalitetssäkrad av både företagen och facket, vilket gör att du har lättare att få jobb efter studenten.
Jag har hört att man kan vara ledig och ändå få betalt om man jobbar till sjöss. Stämmer det?
Du har hört rätt! Till sjöss arbetar man kortare eller längre perioder beroende på vilket fartyg man arbetar på – för att sedan vara ledig lika länge. Men du har självklart lön hela tiden.