Vi kör logotyp

”Under Huven” – En podd om motorbranschens möjligheter

Under huven är podcasten som tar dig bakom kulisserna i motorbranschen. Vi får höra om branschens olika yrken, karriärmöjligheterna som finns och reder ut om det är en framtidsbransch. Programledaren Douglas Krantz, med Youtube-kontot Motornörd, möter alltifrån mekaniker till lackerare för att svara på alla hans frågor om branschen.

Läs mer

Sofie Persson, en inspiratör till motorbranschen

Det behövs fler tjejer och kvinnor till transportnäringens yrken – i dag är de bara cirka 20 procent. En jämnare könsfördelning kommer bidra till både…

Läs mer

Allt fler söker till fordons- och transportprogrammet

Både fordons- och transportprogrammet och sjöfartsprogrammet ökat i popularitet skolåret 2020/2021. Det visar ny statistik från Skolverket.

Läs mer

Fordons- och Transportprogrammet toppar etableringsgraden!

När det kommer till att få jobb efter studenten så ligger fordons- och transportprogrammet i topp! Det visar en färsk rapport som kommer från skolverket

Läs mer

Motorsystemet i en lastbil krånglar – vad gör du?

Du går på fordons- och transportprogrammet och har valt inriktningen lastbil och mobila transporter – just nu är du ute på din första veckas praktik i en lastbilsverkstad.

Testa dina kunskaper

”Jag har alltid haft ett intresse, så länge någon kan minnas”

Jonathan Rydberg gick ut gymnasiet år 2015 och fick jobb direkt efter studenten. År 2016 vann han guldet i personbilsteknik vid Yrkes-SM. Idag jobbar Jonathan på Bilia i Nacka, utanför Stockholm.

Läs mer

Piloterna har anmält ett fel, vad gör du?

Du har pluggat till flygtekniker och nu börjat jobba som tekniker. Du börjar även bli riktigt varm i kläderna på din arbetsplats och känner dig bekväm med de flesta arbetsuppgifterna.

Testa dina kunskaper

Bilen startar inte – vad kan felet vara?

Du har jobbat som personbilsmekaniker i ett par månader och börjar bli riktigt grym på ditt jobb.

Testa dina kunskaper

”Jag skulle bli veterinär egentligen – nu har jag vunnit SM i fordonslackering”

Anna Widholm skulle bli veterinär. Men, två veckor innan hon skulle välja gymnasielinje ändrade hon sig till fordons- och transportprogrammet och i våras vann hon Yrkes-SM i fordonslackering.

Läs mer