Vi kör logotyp

Framtiden för transportbranschen

Vissa tror att jobben kommer att försvinna från transportsektorn i framtiden, med tanke på självkörande transporter med mera. Det är sant att vissa jobb kan komma att försvinna, men med ny teknik skapas också nya jobb inom transportbranschen.

Läs mer

”Det är viktigt att vara kreativ och hitta nya lösningar”

Oskar Thulin tog gick ut skolan 2017 och fick jobb direkt efter studenten. Han fick sitt jobb genom den praktikplats han hade under utbildningen. Oskar tog guldet i bilskadeteknik vid yrkes-SM 2018. Idag jobbar Oskar på Toveks bil i Lund.

Läs mer

”Jag har alltid haft ett intresse, så länge någon kan minnas”

Jonathan Rydberg gick ut gymnasiet år 2015 och fick jobb direkt efter studenten. År 2016 vann han guldet i personbilsteknik vid Yrkes-SM. Idag jobbar Jonathan på Bilia i Nacka, utanför Stockholm.

Läs mer

Dags att förtöja – vet du hur man gör?

Du går andra året på sjöfartsutbildningen med inriktning mot däck och just nu jobbar ni på skolfartyget.

Testa dina kunskaper

”Maskin stack ut för mig. Det var större och mer annorlunda jobb”

För Freddy Mannström var det inget svårt val att välja fordons- och transportprogrammet. Väl där fastnade han direkt för maskininriktningen och idag är han maskinmekaniker – ett jobb där han får åka ut till kunder och hjälpa dem med deras maskiner.

Läs mer

Dags för sjöklargöring i maskinrummet – men hur gör man?

Du går andra året på sjöfartsutbildningen med inriktning mot maskin, och just nu har ni en period av arbete på skolfartyget.

Testa dina kunskaper

”Vad som helst kan hända i maskinrummet och det måste man vara beredd på”

För Marcin Swiderski var det kombinationen av att trivas ombord, ett intresse för teknik och att man får vara helt ledig i perioder, som fick honom att välja sjöfartsprogrammet på gymnasiet. Nu börjar han som motorman på kryssningsfartyget Silja Symphony.

Läs mer

Vet du hur man lagar en uppslagen bildörr?

För ett par månader sen tog du studenten från fordons- och transportprogrammet och nu har du precis börjat jobba som fordonslackerare i en bilskadeverkstad.

Testa dina kunskaper

Motorsystemet i en lastbil krånglar – vad gör du?

Du går på fordons- och transportprogrammet och har valt inriktningen lastbil och mobila transporter – just nu är du ute på din första veckas praktik i en lastbilsverkstad.

Testa dina kunskaper