Vi kör logotyp

Vill du söka till fordons- och transportprogrammet?

Klicka här för att se var du kan gå denna utbildningen

Om fordons- och transportprogrammet

Har du ett öga för färg och känsla för form? Vill du arbeta med allt från modern teknik till mekande? Eller vill du arbeta med service, träffa nya människor och se världen?

Inom motorbranschen och som yrkesförare finns det många yrken att välja mellan och ingen dag är en den andra lik. Du kan arbeta med alltifrån grafik och formgivning som fordonslackerare till mekanik, elektronik och IT som personbilsmekaniker eller varför inte som bussförare om du gillar service och att vara social?

Det finns gott om jobb inom alla dessa yrken så du är i princip garanterad jobb direkt efter studenten. Du kan även få grundläggande högskolebehörighet inom de flesta fordons- och transportprogrammen, men det kan skilja sig mellan olika skolor. Prata med din studievägledare eller läs mer på www.gymnasieinfo.se om du vill veta mer om högskolebehörighet.

Här kan du läsa mer om alla yrken och vilka inriktningar du kan välja på fordons- och transportprogrammet.

 

Personbilsmekaniker

Personbilsmekaniker är nog det yrke som de flesta förknippar med fordons- och transportprogrammet. Traditionellt har yrket handlat om att meka och plocka isär motorer. Idag handlar det lika mycket om avancerad elektronik, problemlösning och datahantering

Läs mer

Bilskadereparatör

Som bilskadereparatör får du arbeta med att laga skador på bilar. Det kan vara alla sorters skador som måste fixas till så bilen ser snygg ut. Ingen skada är den andra lik så du måste vara kreativ i hur du fixar skadorna.

Läs mer

Bussförare

Som bussförare är du ständigt i rörelse samtidigt som du behöver ha full koll på ditt fordon. Att vara bussförare är också ett socialt yrke – du träffar människor hela tiden och därför måste du ha en känsla för service.

Läs mer

Lastbilsförare

Som lastbilsförare är världen din arbetsplats och du är ständigt i rörelse. Samtidigt behöver du ha full koll på ditt fordon och du behöver tänka på saker som säkerhet och ta ansvar i trafiken. Det finns stora möjligheter att välja det som passar dig bäst – så länge du gillar att köra.

Läs mer

Reservdelsspecialist

Som reservdelsspecialist ser du till att mekanikerna har allt de behöver och letar upp reservdelar och tillbehör som kunder letar efter. Du är ofta den som träffar kunden först och blir liksom länken mellan kunden och verkstaden.

Läs mer

Fordonslackerare

Som lackerare arbetar du med att se till att färgen på bilen ser bra ut. Du kan till exempel lackera om bilar i nya färger eller lackera skador så att skadan inte längre syns. Du jobbar helt enkelt med att fordonen ska se snygga ut.

Läs mer

Maskinmekaniker

En grävmaskin har gått sönder och gör att allt stannar på ett bygge. För varje minut som går drar kostnaderna iväg – det är här maskinmekanikern kommer in i bilden. Som maskinmekaniker gör du felsökningar, reparationer och underhåll på stora och tunga maskiner.

Läs mer

Lastbilsmekaniker

Ju större desto roligare, eller hur? I och med att fordon överlag har blivit mer tekniskt avancerade har också arbetet som mekaniker blivit mer tekniskt krävande. Ett intresse för datorer, elektronik och IT är därför ett måste som lastbilsmekaniker.

Läs mer