Vi kör logotyp

Anna Widholm skulle bli veterinär. Men, två veckor innan hon skulle välja gymnasielinje ändrade hon sig till fordons- och transportprogrammet och i våras vann hon Yrkes-SM i fordonslackering.

Du ville bli veterinär. Vad gjorde att du ändrade dig?

Jag har alltid gillat design och att måla och teckna, men eftersom jag ville börja jobba så fort som möjligt såg jag aldrig det som ett alternativ. Jag visste inte ens att man kunde jobba som fordonslackerare förrän min bildlärare sa att jag borde bli det. Först sa jag ”nej, jag ska ju bli veterinär”, men efter att ha funderat lite kändes det bättre och bättre och till slut valde jag ändå fordons- och transportprogrammet. Och det blev ju jättebra!

Ja, du vann ju faktiskt Yrkes-SM i fordonslackering nyligen. Hur kändes det?
Det var jättekul, såklart! Det var inte heller något som jag hade tänkt göra utan det var mina kollegor och lärare som sa att jag borde satsa på det. Och nu ska jag tävla i VM.

Hur går Yrkes-SM till?

Det känns egentligen som en vanlig dag på jobbet fast med en massa människor som tittar på. Man gör fem moment på tid och för varje fel man gör så tappar man poäng. Alla börjar tävlingen med 100 poäng och den som har flest poäng kvar i slutet vinner, så det gäller att jobba snabbt utan att göra några fel. När jag tävlade hade vi till exempel maskering, plastreparation, design, målning av skärm och färgbrytning med ögat.

Vad var du bäst på?

Det var nog färgbrytningen, det vill säga att blanda till rätt färg. Ofta har man ju maskiner men de gör fel ibland och då måste man som lackerare kunna se det och fixa det. Det har jag ett öga för.

Har du något tips till de som funderar på fordons- och transportprogrammet men inte vet om det är något för dem?

Lås dig inte vid att det handlar om bilar. Jag är inte ens bilintresserad men det går ändå, så våga titta på något som du inte förväntade dig att tycka om. Mitt mål är att bli motivlackerare, kanske starta eget företag, och typ måla solnedgångar på lastbilssidor eller liknande. Det finns massa möjligheter som man kanske inte tänker på direkt – ge det en chans.