Vi kör logotyp

Jonathan Rydberg gick ut gymnasiet år 2015 och fick jobb direkt efter studenten. År 2016 vann han guldet i personbilsteknik vid Yrkes-SM. Idag jobbar Jonathan på Bilia i Nacka, utanför Stockholm.

Hur kommer det sig att du blev personbilsmekaniker?

Jag har alltid haft ett intresse, så länge någon kan minnas. Men inte bara för bilar utan också ett stort intresse för teknik. Så när jag skulle välja vilket program jag skulle gå på gymnasiet så stod det mellan fordons- och transportprogrammet eller en tekniklinje. Det var när jag gick på öppet hus på fordons- och transportprogrammet som jag verkligen kände att det var det jag ville göra, det kändes rätt att vara på plats i en verkstad.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa för mig är att jag får jobba praktiskt så behöver jag inte sitta bakom ett skrivbord hela dagen. Det är även tekniskt avancerat arbete, så det kräver att man har lite innanför pannbenet. En annan sak som jag tycker är väldigt kul är kundkontakten. Eftersom jag både ringer till kunder och träffar dem på plats. Jag får också se hur glada de blir när vi har hjälpt till att laga deras bilar.

Hur tror du framtiden ser ut för en personbilsmekaniker?

Jag tror att den ser bra ut. Med tanke på hur mycket bilar har utvecklats de senaste åren, så har ju vi som mekaniker också behövs utvecklats. Vi kan få utbildningar som kan passa de nya behoven, till exempel ny teknik i bilar och till nya elbilar. Men jag tror att bilar alltid kommer att finnas. Även om människorna kanske inte alltid kör så kommer bilarna behövas servas och lagas ändå.