Vi kör logotyp

Vissa tror att jobben kommer att försvinna från transportsektorn i framtiden, med tanke på självkörande transporter med mera. Det är sant att vissa jobb kan komma att försvinna, men med ny teknik skapas också nya jobb inom transportbranschen.

I det här inlägget kommer vi att försöka svara på frågor som du kan ha om transportsektorns framtid.

Kommer alla nya bilar gå på el?

Just nu så är det fortfarande vanligast med bensin eller dieselbilar. Men utvecklingen går mot att det kommer bli fler elbilar, ellastbilar och elbussar. Det finns de som tror att elbilar, ellastbilar och elbussar kommer vara de som säljs mest redan innan 2030. Om du väljare att jobba med något inom transportbranschen så kommer du får vara med i en spännande utveckling. Där det går från gammalmodiga förbränningsmotorer till nya klimatsmarta elmotorer. Den här nya utvecklingen kommer att skapa många nya jobb, där du får vara delaktig och vara med i den tekniska utvecklingen.

Kommer det finnas jobb om alla transporter blir självkörande?

Idag är behovet på anställda inom transportsektorn stort. Det behövs till exempel 7000 busschaufförer inom två år i Sverige. Men på sikt kanske vissa busslinjer få självkörande bussar, idag finns det redan en liten självkörande elbuss i linjetrafik i Barkarby. Dock kommer det ta tid och självkörande bussar kanske inte fungerar överallt. Om bussen blir självkörande så kommer det ändå behövas anställda på bussen som håller koll på att allt fungerar som det ska, mer som en tekniker. Eller någon som ser till att resenärerna får hjälp om de behöver, som det idag finns på tåg eller spårvagnar. Transporter kommer fortfarande att behövas i framtiden, kanske mer än det behövs idag. Då kommer det alltid att behövas människor som du som arbetar med transporterna. Så jobben kommer att finnas kvar, men vad för typ av jobb det blir kan ändras i framtiden.

Måste jag plugga mer i framtiden?

Det kan hända att vissa yrken kommer att förändras. Mekaniker måste kanske jobba mer med elmotorer än vanliga bensin & dieselmotorer. Då kommer en mekaniker att behöva utbilda sig för att kunna hantera elmotorer. Men det är oftast någon som man kan få via sin arbetsplats. Så du kan i framtiden behöva vidareutbilda dig mer inom ditt yrke, men det behöver de flesta inom alla olika branscher.

När kommer det ske förändringar?

Det sker ständigt förändringar. Tekniken blir bättre från dag till dag. Någon kommer på nya lösningar, mer effektiva elmotorer, smartare självkörning med mera. Så det är svår att sätta årtal på när vi kommer att se tydliga förändringar. Det enda vi vet med säkerhet är att transportbranschen utvecklas, med nya smarta och miljövänliga uppfinningar. Och du kan vara en del av den utvecklingen om du väljer att gå någon utbildning inom fordon & transport.

 

Har du fler frågor? Vi svarar gärna på dem! Lättast når du oss på Facebook eller Instagram.

© Volvo Bussar AB. Alla rättigheter förbehålls