Vi kör logotyp

För Freddy Mannström var det inget svårt val att välja fordons- och transportprogrammet. Väl där fastnade han direkt för maskininriktningen och idag är han maskinmekaniker – ett jobb där han får åka ut till kunder och hjälpa dem med deras maskiner.

Varför blev du just maskinmekaniker?

Jag har alltid varit fordonsintresserad och på gymnasiet ville jag läsa något som ledde till ett praktiskt yrke. Jag tittade på lite andra program också men eftersom jag tycker att det är kul med teknik och att meka var det ganska lätt att välja fordons- och transportprogrammet. När jag hade börjat fick vi testa lite olika inriktningar men jag fastnade direkt för just maskiner, så det fick det bli.

Hur ser ditt jobb ut idag?

Jag är fältmekaniker och det betyder att jag är ute hos kunder och hjälper dem med deras maskiner på plats. Att få vara ute på det här sättet är en av anledningarna till att jag valde just maskin – att få åka ut till nya platser varje dag lockade mig.

Även när det är svinkallt och regnar?

Jag tycker om kontraster så jag kan uppskatta både extremväder och soliga sommardagar. Framför allt gillar jag variation och det kan vara charmigt med regn också.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det skiljer sig ju en hel del beroende på vart man ska för dagen och vad det är för maskiner, men det brukar börja med att kunden ringer in och har ett problem. Antingen behöver de någon reparation eller service längre fram och då bokar vi in det eller så står en maskin helt still och då är det akut. Är det ett akutjobb åker vi ut direkt för att lösa det. Oftast kan vi fixa det direkt med grejerna vi har med oss i servicebussen men annars får vi beställa eller hämta upp delar i verkstaden.

Vad skulle du säga till de som går och funderar på att läsa fordons- och transportprogrammet nu?

Det är helt rätt om du vill ha en bra utbildning som leder till bra jobb där det alltid kommer att behövas arbetskraft. Just maskinmekaniker är det extra stort behov av och eftersom det är många som saknar utbildning så har man ett stort plus i kanten om man gått fordon- och transport.